Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

FADO DINER

1 september 18:00 - 22:00

Tijdens het mediterrane weekend hebben we speciale aandacht voor Portugal: op zaterdagavond verandert de hortus in een pop-up fadorestaurant!

Fadoconcert

 Portugese tapas, -maaltijd en -wijn

u waant zich in de Alfama

Op zaterdag 1 september beleeft u in Hortus Overzee een heuse Portugese avond. Onder het genot van Portugese hapjes en drankjes luistert u te midden van de mediterrane planten naar een bijzonder fadoconcert van Zangeres Hendriktje Ruiter. Hendriktje, tegenwoordig eenvoudig Maria genoemd, is even in Nederland en neemt twee Portugese muzikanten mee die haar begeleiden op gitaar en Guitarra Portugesa.

 

Maria zal niet alleen zingen, maar ook vertalen en uitleg geven over fado en de betekenis van fado voor de Portugezen.

De Mediterrane maaltijd zal verzorgd worden door de bevlogen koks van C’est la Vie (Beatrix Hotel).

U kunt zich voor het Fado Diner opgeven door een e-mail te sturen naar Marieke Pollmann, info@hortusoverzee.nl .

Vermeld daarin alstublieft:

-uw naam;

-het aantal personen;

-eventueel het aantal personen dat vegetarisch wil eten.

U ontvangt een bevestiging en na betaling is uw reservering definitief.

 

Reserveren kan vanaf nu tot en met 29 augustus.

Aanvang van het Fado Diner is om 19:00 uur.

Inloop Hortus met welkomstdrankje vanaf 18.00 uur

Prijs voor de hele avond is € 47,50 (als u voor 23 augustus reserveert slechts € 42,50 )

Inbegrepen: entree Hortus Overzee, concert, welkomstdrankje, tapas, maaltijd, koffie/thee met Portugese lekkernij. (Drankjes zijn verder voor eigen rekening.)

Over de muzikanten en de muziek

Fadista: Hendriktje Ruiter    Maria

Guitarra Portuguesa/Portugese gitaar: Acacio Barbosa

Viola do fado/Klassiek gitaar: José Simões

Dit drietal komt regelrecht uit het hart van de fado in Lissabon, Alfama.Avond aan avond ontroeren ze daar mensen vanuit de hele wereld, hun fado heeft vele harten beroerd.

Hendriktje – Maria

De van geboorte Nederlandse Hendriktje, nu inmiddels eenvoudig Maria genoemd, heeft in Lissabon al snel naam gemaakt. Eerst al door mee te doen aan een landelijke televisie fado-wedstrijd, waar ze eindigde op een vierde plek, (ongekend voor een buitenlandse) en later door diverse concerten op verschillende podia.

Velen vinden het geweldig, een Nederlandse die op deze manier de fado kan zingen, ‘ze moet haast wel Portugese roots hebben’. Maar dat is niet het geval, de van oorsprong Groningse zangeres heeft van nature een talent om met ‘hart en ziel’ te zingen, maar zeker hebben ook de scholing die ze ontving op de Arnhemse Toneelschool, en later de zanglessen bij diverse zangpedagogen haar nog meer vrijheid gegeven in het overbrengen van de essentie van ieder lied.

Dat de fado haar zo na staat heeft vast en zeker te maken met de behoefte om in iedere fado die ze zingt de poëzie ervan te kunnen delen in de harten van de luisteraar.

Acacio Barbosa

Deze jonge, zeer getalenteerde ‘guitarrissta’, heeft razendsnel naam weten te maken in de wereld van de fado. Hij bezit een ongekende virtuositeit, die hij zoals alle jonge musici nog veel verder zal kunnen ontwikkelen. Hij is uiterst leergierig, bevlogen en in Alfama ontvangt hij avond aan avond staande ovaties met zijn opzwepende spel. Ook in Nederland zal hij graag zijn kunsten willen delen!

José Simões

De rol van de viola do fado (klassiek gitaar) is misschien wel de meest wezenlijke van alledrie de instrumentalisten. De viola do fado is de klok, de basis. Alles moet op de regelmaat en de zekerheid van de gitarist kunnen vertrouwen om gezamenlijk tot een vrije,  altijd deels geïmproviseerde fado te komen. De kennis over de fado van José is overweldigend, bijna geen fado die hij niet stante pede kan spelen.

 

Wat er op de avond van het concert te horen zal zijn:

Fado’s uit alle tijden, van heel klassiek tot recent gecomponeerd, traditionele fado’s, fado ballades, opgewekte fado’s en instrumentale Guitarradas. Maria zal hier en daar natuurlijk vertalen, maar ook vertellen over de fado en hoe belangrijk het was en is voor veel Portugezen en al sinds jaren ook voor de vele bezoekers van de fadowijken in Lissabon om muziek te leren kennen die heel dicht bij de mensen staat en waar iedereen een eigen verbinding mee maakt, een verbinding die heel krachtig is en van alle tijden.

Maria: “Aan het eind van een fado-avond gaat iedereen altijd met een geweldig positieve energie weer naar huis. Dat hopen we ook in Nederland te bereiken!!”

 

 

Gegevens

Datum:
1 september
Tijd:
18:00 - 22:00

De geheime tuinen in de binnenstad van Den Helder