Rikuzentakata

Vriendschapsparkje voor Rikuzentakata in Japan

 Op 11 maart 2011 werd Japan getroffen door The Great Eastern Earthquake met hierna de allesverwoestende tsunami. De fraaie stad Rikuzentakata in de provincie Iwate werd bijna in zijn geheel van de kaart geveegd (zie ook bijgaande link van Het Parool). Het formele aantal slachtoffers staat op 1.763 personen, bijna 10 % van de inwoners, maar men denkt dat het er nog veel meer zijn omdat vele lichamen nooit zijn geborgen. Slechts enkele gebouwen bleven, zwaar gehavend, staan. Van het prachtige dennenbos, ruim 70.000 in totaal, stond nog één boom fier overeind. Deze boom werd meteen omgedoopt tot de Miracle Tree of Tree of Hope (zie foto).

Hortus Overzee is sinds deze ramp een inzamelingsactie begonnen om in Rikuzentakata een vriendschapsparkje aan te leggen. In dit park zullen vlinderstruiken worden geplant en bloembollen uit Julianadorp van de firma Langelaan. In 2015 zijn enkele bestuursleden samen met Frans Langelaan naar Japan gereisd om het plan voor het parkje te overhandigen aan de burgemeester van de stad en zijn wethouders (zie foto).

Volgend jaar bestaat Hortus Overzee dertig jaar. Het is onze intentie om dan naar Japan af te reizen om een parkje aan te leggen.

Wij, maar natuurlijk vooral de mensen in Rikuzentakata, zullen u voor uw bijdrage zeer dankbaar zijn. U kunt uw bijdrage storten op:

NL16 ABNA 086 058 8734
tnv Stichting Oranjerie, Soembastraat Den Helder
ovv Rikuzentakata

Parool-artikel: https://www.parool.nl/nieuws/slechts-1-van-de-72-000-bomen-overleefde-tsunami~bfabbdfe/

Rikuzentakata
bestuursleden